Konsert med Fotefar og Julie Alapnes.

21.10.2017
Nå er konserten i gang.
Nå er konserten i gang.

Over 50 tilhørere hadde funnet veien til Myklebostad denne fine høst dagen for å få med seg konserten. En kunne ikke bli skuffet av en slik opplevelse. 

Gruppen leverte så til de grader.

Landsdelsmusikergruppa Fotefar opplever suksess med musikkarven etter Edvard Ruud. 

Tidligere i år ga Fotefar sammen med Julie Alapnes ut albumet, "Flygande Kråka får alltid nåkka". Fredag 20. oktober besøkte de Myklebostad Kulturhus med dette materialet. To av Norges fremste felespillere, Ragnhild Furebotten og Julie Alapnes, toppet bandet. Musikken bygde på gjennomførte og gjennomarbeidet arrangement ispedd god gitarrytme med solopartier. Lena Jinnegrene var hoved vokalisten/tangent/gitar og ikke mins en god komunikator. Julie bidro også med sang og fortalte om «voggevise fra Senja». Det ble et stert lydbilde når gruppa i tillegg til instrumentene sang flerstemt. 

Julie Alapnes
Julie Alapnes

Fotefar & Julie Alapnes har utforsket og arrangert en del av repertoaret etter folkeminne- og folkemusikksamler Edvard Ruud (1907 - 2001) fra Elgsnes utenfor Harstad. Gjennom et langt liv og gjennom hans virke som statsstipendiat (fra 1974), besørget Ruud opptak og lagring av flere hundre nordnorske folkesanger gjennom NRK og hos Tromsø Museum.
Musikerne ser på albumet og konserten som et helhetlig verk der låtene er hentet fra Edvard Ruuds repertoar. Med albumet "Flygande kråka får alltid nåkka», inviteres lytteren inn i en surrealistisk verden, der skildringer av nordnorsk galskap, vakre melodier og tragi-komiske tekster går hånd i hånd. Kulturskatten etter Edvard Ruud lever.

Flerstemt sang.
Flerstemt sang.

Spesielt ble det når Tjeldsund og Vargenesset var omtalt av Ruud. Den siste som ble halshogd i Nord-Norge var Ole Anton Sivertsen Moland (1822 - 1862). Han født på Vargenesset og ble offentlig avrettet i Kabelvåg.

Lena Jinnegren
Lena Jinnegren

Fotefar sin tolkning var unik på mange måter. Med kunstneriske filmsnutter på storskjerm fik vi et forsterka inntrykk av produktet. Opptak av Ruud sin sang ble innlemmet i enkelte musikk stykker hvor sang og musikken fra Fotefar smeltet sammen med Ruud. Det var direkte vakkert.

Ragnhild, Lena, Bendik, Julie og Thomas
Ragnhild, Lena, Bendik, Julie og Thomas

Takk til Fotefar og Julie Alapnes for nok en rykende konsert på Myklebostad Kulturhus og ikke minst tekniker Thomas Nordvik, som gav publikum en utmerket lyd, lys og film fremføring.